torstai 11. joulukuuta 2014

Vanhan talonpoikaissohvan kunnostaminen - osa 1

Aloitimme suurinpiirtein satavuotiaan, mutta jo 40 vuotta navetassa lojuneen hienon, edesmenneen Isopappani sohvan kunnostamisen tuomalla sen meille. Sohva taisi luulla jo viimeisen leposijansa löytyneen - vaan toisin kävi. 

Puhdistin todella likaantuneen puusohvan puutarhaletkun, juuriharjan ja mäntysuovan avulla. Lika oli niin pinttynyttä ja sitä oli niin paljon, että melkein voimat loppuivat. Työskentelin toisaalta tehokkaasti: sohva oli puhdistettu, huuhdeltu, kannettu sisälle ja kuivattu kevyesti liinoilla noin 1,5 tunnissa. 

Toisaalta ulkona oli kyllä pirun kylmäkin - lisäksi satoi ihan reilusti vettä. 

Nyt kuivatamme sohvaa pari päivää. Siirrämme sen sitten tupakeittiöön lipaston tilalle.

Joudumme vielä ostamaan sohvaan noin 65 cm X 175 cm kokoisen liimapuulevyn sohvalaatikon päälle (kansi puuttui, koska sohva oli toiminut aiemmin sänkynä) ja joko maalaamaan tai petsaamaan sen jollakin 'punamulta'-tyylisellä maalilla tai petsillä. Sohvan väri on hyvin punertavan ruskea, joskin maali on kulunutta. Voi olla, että maalattua osaa on sen vuoksi myös hieman vanhennettava. 


Haimme vuosikymmenien myötä likaantuneen sohvan navetasta. 



Tästä kuvasta näkyy niin sohvan väri - kuin lian määräkin - parhaiten. Laatikko piti irrottaa sohvan päältä ja puhdistaa sohva- ja laatikko-osat erikseen, koska ne olivat pohjaa ja jalkoja myöden pinttynyttä likaa täynnä. 


Sohva ennen puhdistusta. Laatikko takana.



Puhdistettu sohva eteisessämme. Sohva kiiltelee puutarhaletkulla pesun jäljiltä: laitoimme alle pahvia ja sanomalehtiä ja sitten kuivasimme vielä kevyesti sohvan. Se muuten täytti lähes kokonaan eteisemme. Tällä tavoin asiat saavat oikeat mittasuhteet. Aiemmin pidin eteistämme edes jonkin kokoisena - enää en. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti