lauantai 30. elokuuta 2014

Ruohottuneen hiekkapihan kunnostaminen

1. Tästä aloitimme... 


Talomme etualan hiekkapiha oli tilallemme muuttaessamme päässyt ruohottumaan pahoin. Pihatien keskiosat olivat hyvän näköisiä, mutta kaikki reuna-alueet olivat niin ruohikon peitossa, ettei niistä nopeasti katsoen tiennyt, että siinä on joskus ollut rikkaruohojen sijasta ihan kunnollinen pihamaa. Suurehkot reuna-alat näyttivät  lähinnä epämääräisiltä rytökasoilta. 

Kaivoimme pihan kolme reuna-aluetta pääsääntöisesti käsin auki lapion, rautaharavoiden ja puutarhaharojen avulla. 

Puolivälissä kaivuu-urakkaa löysimme Agrimarketista työkalun hiekkapihan kaivamiseen:


Työkalulla sai hieman nopeammin pihaa auki, mutta homma oli silti hieman hidasta ja tylsää mitä tahansa välinettä käyttäen, koska ruoho oli useimmiten paksua mattoa. Suuri osa oli siis kaivettava lapiolla auki tai möyhennettävä useaan kertaan.

Joka tapauksessa tämä uusi työkalu nopeutti ja helpotti ruohikon rikkomista todella paljon. Sillä oli huomattavasti kevyempää - ja muutenkin helpompaa - kaivaa maata kuin lapiolla tai pienillä haravoilla. Multamaahan tai saveen työkalu ei pysty, mutta pelkkään hiekkaan se pureutuu erinomaisesti!

Agrimaretista löytynyt 'Wulfgarten -heilurihara' (https://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-tarvikkeet/tyokalut/heilurihara-wolf-garten-gy-m/helpotti huomattavasti muokkausurakkaamme. Sillä on käyttöä myös jatkossa, koska maaperään jäi tietenkin voikukan- ja muiden rikkakasvien juuria ja siemeniä, joten niitä tulee varmasti kasvamaan uudenkin hiekan päälle ainakin vielä muutamana seuraavana kesänä. Aiomme myös myrkyttää hiekalle nousevia kasveja - mutta mekaaninenkin käsittely on lisäksi paikallaan. 

Autotien pää näytti epämääräiseltä. Mietimme aluksi paremman ruohikon tekemistä, mutta päädyimme tieosuuden laajentamiseen, koska kuvassa olevan huonon nurmen alta löytyi hienoa pihahiekkaa kohtalaisen laajalta alalta. Kuvassa oikealle päin on ilmeisesti kulkenut aikoinaan pihan vanha tie, joka on siirretty myöhemmin eri kohtaan.





Pihan toisestakin päästä löytyi vanha hiekkapiha.


Vajan seinustalla on vanha parkkipaikka. Sitäkään ei ihan sellaiseksi alussa tunnistanut. Tässä olemme jo tehneet hieman raivaustöitä. 


Kolmas tien pää, joka on vajojen edustalla. Tämä alue kasvoi tihentä ja kauneinta nurmikkoa - jonka alta niin ikään löytyi pihahiekkaa. Piirsimme valkoisella spraylla kaaret pihan muokattavien kohtien rajoiksi. Etualalla hiekkalaatikko, joka oli aivan älyttömässä paikassa - varisevan omenapuun alla. Poistimme koko laatikon  ja kylvimme nurmen tilalle. Hiekan lapioimme takapihalle kuoppaisen maan tasausaineeksi. 



Kaivoimme useimmat parenneltavat alueet loivan kaaren muotoisiksi, koska pihamme parempien hiekka-alojen reunat ovat kaikki muutkin alun perin kaaren muotoisiksi tehtyjä.



2. Ruohon raivaus vanhan hiekan päältä


.....'Ja tästä se lähtee!' 



Edellisen kuvan tien pää on laajentunut tuplalevyiseksi. Laitoimme narut kaivettavien alojen reunaksi, jotta saamme tasaisen tuloksen. Kaaren muotoisiin kulmiin ja päihin maalasimme spraylla rajat. Ruoho lähti reunoilta paksuna mattona. Kuvassa näkyvät ruohomöykyt on kaivettu lapiolla.



Toisen pihantien pää on reunustettu niin ikään narulla tasaisen jäljen turvaamiseksi. Loppuosa, joka on kaareva, on taas maalattu valkealla spraymaalilla.  



Ruohomaton rullausta pois hiekan päältä. Matto oli viitisen senttiä paksu. Tästähän olisi joku onnekas saanut vallan mainiota siirtonurmea 'Huvilan ja huussin' tapaan! ;)






Keinun alla oleva vanha parkkipaikka on nyt raivattu. Sen jälkeen aloitimme raivaamaan vasemmalla olevaa puolta. Tämä oli ainoa kohta pihatien reunoissa, jonka alta ei löytynytkään ihan joka kohdasta hienoa pihahiekkaa (ihan pieneltä alalta löytyi kovaa savea). Yritimme poistaa ruohotupsut ja rikkakasvien juurakot niin hyvin, kuin mahdollista, muokatusta maasta. Niitä valitettavasti jäi sinne kuitenkin jonkin verran. Kaikista pienimpiä juuria on lähes mahdoton saada täysin pois. 



Jätimme kolmanteen muokattavaan osioon lievästi kaareutuvan muotoisen nurmialan. Aioimme laittaa siihen uuden hiekkalaatikon ensi kesänä. 

3. Pihan tasaaminen traktorilla

 

Lainatraktori komeilemassa uuden, laajennetun pihatien päällä. Kaivoimme takalevyn avulla ainoan alan, jota emme saaneet järkevästi käsin avattua. Ala oli n. 2*3 metriä kooltaan ja kovaa savimaata. 


Tasasimme möykkyisen, muokatun maan ensin vankalla metalliharavalla - ja sen jälkeen vielä traktorin takalevyllä. 




Ruohon alta paljastunut hiekka oli niin hyvää itsessään, että emme olisi välttämättä edes tarvinneet uutta sen päälle. Päätimme kuitenkin ostaa soraa hieman kauniimman - ja ennen kaikkea tasaisemman - lopputuloksen saamiseksi. 



Vanhan parkkipaikan edustalla oli aika laaja, loiva kuoppa maassa. Tarvitsimme uutta hiekkaa ennen kaikkea tämän kuopan tasoittamiseen. Tässä kuvassa on pelkästään ruohikon alta löytynyttä vanhaa sorapintaa. 



4. Uuden soran levittäminen käsin


Tilasimme 9 kuutiota uutta soraa. Soran laatu oli 'pihamurske 0-16mm'. Sora oli ehkä aavistuksen liian karkeaa. Parempi laatu olisi saattanut olla esimerkiksi '0-8 mm'. Levitimme kaiken käsin lapion ja kottikärryn avulla. Olisimme saaneet traktorin helposti lainaan, mutta emme ottaneet tähän konetta, koska käsin tehden sai tasaisemman lopputuloksen.



Uutta soraa. Tätä ei ole vielä tasoitettu. Takana uusi sireeniaita, millä ympäröimme pihamme alueet, joiden takana kasvoi runsaasti nokkosta, pajua, vadelmaa ja muuta pusikkoa. Sireeni on nopeakasvuinen ja todennäköissti peittää tehokkaasti takana olevat pusikot - sekä rajaa piha-alueen selkeämmäksi. 





Tässä sora on tasoitettu. Uusi, valmis ensimmäinen tien pää ja parkkipaikka. (vasemmalla ruohoala, johon tilasimme tämän jälkeen multaa ja teimme täysin uuden nurmikon. Kasasimme multaa ja kylvimme siemenet suoraan vanhan nurmen päälle). 



Toinen tien pätkä lähes valmiina. 



Oiva apuvälineemme - tilan vanhat, uskolliset kottikärryt.



Kolmas tien pätkä valmiina. Levitimme hiekkaa ensin uudistetuille aloille ja vasta sen jälkeen keskelle pihaa, jossa oli vanha, hyvä hiekka jo ennestään.  Kuvasta näkyy aika selkeästi rajat, jotka olisivat tietenkin jääneet pihaan ilman uuden hiekan tasaista levittämistä kauttaaltaan joka puolelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti