tiistai 2. syyskuuta 2014

Nurmikkomme uudistamisesta

Heinäkuun puolivälin tienoilla, hiekkapihan uudistamisen jälkeen, tilasimme hetimmiten 5 kuutiota multaa pihaamme. Tarkoituksenamme oli tehdä uusi nurmikkokulma alla näkyvän keinun viereen etupihallemme - sekä alempana pihamaalla olevan suistomaisen, laajan kuopan tasoittaminen. Levitimme kaiken mullan suoraan vanhan nurmen päälle. Se lähtee kasvamaan siitäkin mainiosti, jollei ole turhan tarkka maan korkeuden kanssa.

Levitimme mullan käsin lapion ja kottikärryjen avulla -  alan ollessa pieni jyräsimme ennen siementen kylvämistä kaiken päältäajettavalla ruohonleikkurilla.  Traktorilla ei kannattanut jyrätä näin pieniä maa-aloja, koska se olisi voinut hieman rikkoa pihaa - ja käsijyrää emme viitsineet ostaa, kun ruohonleikkurin renkaatkin olivat tarjolla. ;) 

1. Etupihan kulmanurmen uudistaminen


 5 kuutiota multaa - ja tietenkin suoraan uuden hiekan päälle. Tosin muuta järkevää paikkaa ei pihassamme ollut. Multa piti lapioida tästä todella varovaisesti kottikärryihin.


Lopun mullan tasoitimme oheiseen kulmaukseen. 



Tässä nurmikko oli hiekansekaista. Levitimme siis vanhan, huonon nurmen päälle suoran multaa - jyräsimme mullan, ja kylvimme siemenet. Kuuman heinäkuun aikaan nurmea piti hieman sadettaa, koska halusimme sen itävän mahdollisimman nopeasti.



Hiekalle jäi aavistus multaa, mutta se kului pois ja liuottui kivien väliin sateella.



2. Taaemman pihan 'deltan' tasoittaminen


Tähän alavaan 'suistoon' lisäsimme lähes puolet tilaamastamme mullasta. Olimme kylväneet paikalle jo aiemmin uuden nurmikon, mutta siihen oli jäänyt valtava kuoppa - joka oli ollut siinä todennäköisesti kauan meitä ennen. Nyt täytimme kuopan - uuden nurmikon päälle - sitten jyräsimme mullan ruohonleikkurin avulla ja kylvimme paljon uutta siementä päälle. 



'Delta' alapihalta päin kuvattuna.





Uuden mullan jyräystä. Meilläpä oli tähän oiva apuväline. Haravoimme tosin vielä jyräyksen jälkeen nurmialat, koska muutoin pinta olisi jäänyt liiankin 'nahkeaksi' ja kaikki vesi olisi liukunut sitä pitkin pois - kuten siemenetkin. 



Nurmikko jäi odottamaan kasvamistaan....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti