tiistai 19. elokuuta 2014

Ulkoseinien ruiskumaalaus - oikotie nopeaan tulokseen?

Maalasimme pihamme kaksi ikivanhaa vajaa punaisesta harmaanvalkoiseksi. Maali - todennäköisesti ainakin 10 vuotta vanha - oli todella haalistunut ja kulunut. 



Vajat ennen maalausta.







1. Seinustojen raivaus 


Raivasimme vajojen ympäriltä kaiken maalausta estävän rojun, kuten vanhat lautakasat ja betoniporsaat, sivuun. Tähän meni semmoinen kolmisen tuntia aikaa - koska olemme säästäneet osan edellisten asukkaiden "roinista" mm. tulevan leikkimökin ja puutarhakonekatoksen rakennustarpeiksi.



Vajojen vanhaa maalipintaa. Takaosa puuvajasta oli ollut ilmeisesti aina maalaamaton. Vajojen takaa löytyi myös mm. kymmenen vanhaa lavaa, jätepuuta, betoniporsaita ja rakennustelineitä sun muuta rojua. Veimme suurimman osan kierrätykseen, osasta teimme polttopuuta. 



2. Vanhan maalin irrottaminen


Pesimme painepesurilla vajat ikkunanpuitteita ja räystäslautoja myöden. Pesiessä irroitimme niin hilseilevän, vanhan maalin ja lian, kuin seinissä kasvaneen jäkälänkin. Painepesurilla pesten maali lähti todella - oikeastaan hieman liiankin - hyvin, koska osa lahonneesta puusta rikkoutui aavistuksen lisää. Mutta kyse oli vain ulkovarastoista, joten antoi mennä... ;)



Poistimme painepesurilla ylimääräisen maalin ja roskat seinästä ja annoimme kuivua 2 vuorokautta ennen maalausta.


3. Ruiskumaalaus 


Seuraavaksi maalasimme vajat isältäni lainassa olleella korkeapaineruiskulla. Homma oli melko näppärää - maalaamiseen meni ainoastaan parisen tuntia.

Viimeistely olikin sitten asia erikseen. Jouduimme nimittäin maalaamaan vielä pensselillä melkoisen monta kohtaa vajoista uudelleen, koska ruiskulla maalatessa tyypillisesti raakasahatusta laudasta tehdyssä seinässä laudat on aseteltu joko lomittain tai ne on rimoitettu, jolloin maaliruiskun suihku ei voi mitenkään ylettää kerralla joka suuntaan. Tällöin osa lautapinnasta jää tietenkin väkisinkin maalaamatta - ja osa taas tulee maalattua useaan kertaan (jos pyrkii maalaamaan kerralla kaiken kunnolla). Asia on tosin eri silloin, jos vanhan ja uuden maalin sävyt ovat hyvin lähellä toisiaan. Tällöin ruiskumaalaus on oikeasti nopeaa.



Maaliruiskut ovat hyvin usein erilaisia käyttöperiaatteiltaan. Meidän käytössämme olleessa ruiskussa näppärää oli hyvin pitkä suutinosa, jonka avulla pääsimme maalaamaan korkealtakin varsin helposti. 




4. Ruiskulla maalaamisen edut ja haitat


Tiivistettynä: ruiskumaalaaminen on erittäin nopeaa, mutta varaudu siihen, että värisävyn ollessa eri, kuin aiemmassa maalipinnassa, kallista maalia joko menee moninkertaisesti aiottuun nähden - tai sitten saat hieman korjailla jälkiä - jos olet nuukempi tapaus. Jos olet laiska tai kaipaat muuten vain nopeaa toimintaa, valitse siis täsmälleen sama väri, mikä rakennuksessa on alun perinkin. Me emme sitä halunneet, jolloin aikaa meni hieman enemmän.

Maaliruiskulla maalaaminen on nopeaa ja helppoa, mutta se ei tuo aina oikotietä onneen. Kaiken lisäksi ruisku on vielä pestävä ja huollettava, jotta voit maalata sillä vielä ensi kerrallakin... 



Vajat ruiskumaalauksen jälkeen. Ikkunat on suojattu sanomalehdillä ja maalarinteipillä.



4. Viimeistely pensselillä maalaten


Lopuksi viimeistelimme rakennukset maalaamalla pensselillä valkoiseksi ikkunanpuitteet, ovet ja räystäslaudat. Tämä oli kohtalaisen nopea, tuttu ja helppo, joskin tarkkuutta ja tikkailla seisoskelua vaativa homma. 



Isompi vaja - tai oikeastaan vanha rakennusparakki - on vihdoin ja viimein maalattu myös ikkunanpuitteistaan ja ovista. Käsittelimme lopuksi  portaat harmaalla värillä sävytetyllä puuöljyllä, joka ei vielä tässä kuvassa näy.  Portaat oli käsiteltävä öljyllä useaan kertaan, koska vanha puu imi öljyä paljon ja epätasaisesti.  Parakin alle olemme kasanneet aiemmin rakentastamme niittypolusta yli jääneet tiilet. Rakennuksen seinässä olleen pihavalaisimen poistimme sekä suojasimme maalauksen ajaksi. 




5. Valitse maali oikeassa valaistuksessa


Viimeisenä, joskaan ei vähäisimpänä ohjeena: valitkaa maalin sävy ulkosalla. Valitsimme sävyn sisällä - ja ulkonahan se oli sitten moninkertaisesti vaaleampi, mitä olimme aluksi ajatelleet. Periaatteessa saimme oikein kauniit vajat - mutta sävyn 'yllättävä vaaleneminen' oli meille molemmille pieni yllätys. Noh, tekemällä oppii... ;) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti