tiistai 30. joulukuuta 2014

Mausteiset kaurarouhesämpylät uudeksi vuodeksi

Jos leivon jotakin, en yleensä ihan kauheasti katsele reseptejä - ellei kyse ole jostakin hieman hienommasta kakusta. Saatan myös vilkaista joskus yhtä, kahta tai kolmea ohjetta ja tehdä niistä omanlaiseni sekoituksen. 

Tällä kertaa kokeilin mausteisia kaurarouhesämpylöitä. Olen ennenkin laittanut sämpylöiden sekaan kaurahiutaleita - mutta näin runsaasti maustetta en ole käyttänyt. Lopputulos oli yllättävän hyvä -rouhevan juureva mutta silti pehmeä - joskin sämpylät olisivat voineet kohota aavistuksen enemmän. Suosittelenkin kuivahiivan sijasta ihan oikeata tuorehiivaa. Kohoaminen on sen avulla erittäin paljon helpompaa (nesteen lämpötila ei ole siis ihan niin justiinsa). 

Vaikka sämpylöissä oli melko paljon maustetta, ei se juurikaan maistunut, vaan teki kivan säväyksen niihin. Hieman enemmänkin siis maustetta voi halutessaan käyttää. :) 

Puolen litran sämpylätaikina: 

2 dl vettä
3 dl punaista maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
50 g voita
1 tkl suolaa
1 rkl sokeria
11 dl rouheista sämpyläjauhoa
1- 1,5 dl kaurahiutaleita
ripaus paprikaa
ripaus timjamia
1,5 rkl pizzamaustetta

Lämmitä vesi, maito ja voi kädenlämpöiseksi tai kuivahiivan kyseessä ollessa 42-asteiseksi. Lisää hiiva ja sekoita niin, että se liukenee nesteeseen. Sekoita suola, sokeri, mausteet ja kaurahiutaleet joukkoon. Lisää asteittain vaivaten sämpyläjauhot joukkoon, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja siihen tulee hieman sitkoa. Kohota tunti leivinliinan alla ja vaivaa, pyörittele taikinasta tasakokoiset pienet sämpylät. Kohota vielä liinan alla puolisen tuntia. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia. Voitele ennen uuniin laittoa kevyesti vedellä, jos haluat kiiltävän pinnan sämpylöihin. 



Valmiit sämpylät. Itse en voidellut niitä vedellä ja en ollut turhan tarkka koon kanssa. Kauniimman lopputuloksen toki saa, kun tekee tasaista jälkeä. Itse valitsin tällä kertaa nopeuden. :) 




Taikinan kohotus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti