tiistai 4. marraskuuta 2014

Mansikkamuovia pajun juurelle & muita tarinoita

Syksyn aikana on tullut tehtyä kaikenlaista pientä. Mutta odottakaapa vain: ensi keväällekin on jäänyt nimittäin vielä muutamia 'läpihuutojuttuja'. 


Tonttimme kulmassa on valtava koivu, jonka alla kasvoi melkein yhtä valtavat pajupuskat. Olemme leikanneet ne nyt kesän aikana ehkä kolmisen kertaa maan tasalle. Sahasimme aluksi viitisen suurta päärunkoa, joista lähti taas satoja pikkuoksia pois. Paju on ongelmallinen vihulainen. Kuten kuvasta näkyy, ovat aiemmat asukkaat ehtineet käyttää jo melko epätoivoisia keinoja: mansikkamuovia pajun juurelle. :) 



Siirsimme niin pihan perältä kuin vanhasta rivistä kuusiaitaan 'maatiaiskuusen' taimia. Selkiytimme näin pihan rajalla kulkevaa parisatametristä rivistöä. Sain eräältä tuttavalta säkillisen liljoja, ja mietin, minne ne voisin laittaa. Metsän reuna oli oivallinen paikka - mahdollisesti kostein ja muhevin koko pihassa (vanhan tunkion reunana). Ajattelimme siirtää reunaan, liljojen taakse, muutaman rodopensaantaimen keväällä. Ne voisivat rajata kuusiaidatonta puolta mukavasti. Osaan pihan rajoja istutimme tänä keväänä sireenin taimia aidaksi. 




Pihan toisesta peräkulmasta löytyi tällainen 'aarre'. Jos rengas kestää, vieritämme sen jossain vaiheessa etupihalle, päällystämme sementillä ja koristekivillä ja istutamme sisälle kerroksittain kasveja niin, että reunimmaisena olisi jotakin köynnöskasvia - sitten korkeampaa ja vielä korkeampaa kasvia. Emme ole ehtineet ideoida renkaan sisälmyksiä vielä kovinkaan tarkasti. Aluksi ajattelin, että reunalla jokin pikkuhavu olisi kiva, mutta kuulin eräältä puutarhurilta, että se kuolisi talven aikana, jos renkaan halkaisija on alle 2-3 metriä. Olisikohan se tässä vain metrin verran.




Pihan keskivaiheilla kasvaa kuusi vanhaa viinimarjapensasta, joista osa on todennäköisesti 1940-luvulta peräisin. On hieman sääli siirtää ne paikaltaan, koska ne saattavat menehtyä. Otamme kuitenkin riskin. Eiköhän joku kuudesta pensaasta selviä, ja uusia taimia saa kaupasta. Siirrämme pensaat pihan perälle. 



Kas, saimme aikaiseksi nostaa perunatkin, vaikka läheltä piti. Kolme laatikollista keskikokoista perunaa. Laatikko on muuten aika retro; ollut 70-80-luvulla vielä ammattikäytössä.





Tältä näyttää keväällä siirrettävä marjapensasrivistö. Omena- ja luumupuut jätämme paikoilleen.




....ja vielä yksi kuvakulma pensaistamme. Ihan hienothan ne tuossakin ovat, mutta kun ne voisivat olla hienommatkin... ;)  Tavoitteena on saada enemmän väljää tilaa pihalle ja samalla helpottaa ruohonleikkuuta niin paljon, kuin mahdollista.




Kivahan tämä näinkin on, mutta ehkä me se kuitenkin maalataan... 


Tämän kokoista niittyä on vallan metkaa niittää käsiviikatteella ja sen jälkeen haravoida niin ikään käsin. Olen niittänyt nyt 3/4-osaa niitystä, josta juuria myöden 1/4-osan ja rouhealla kädellä loput. Niitämme niityn tarkemmin alkukeväästä ja -kesästä käsikoneella. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti