keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kivoja vinkkejä puutarhaan

Tässä vielä hieman satoa elokuisilta Lepaan puutarhamessuilta. Käytämme sadon antimia jatkossa mausteena omaan pihaamme.


Omenapuut kuin satukirjasta. Lepalla on harrastettu pitkäjänteistä työtä kasvattamalla parinkin rakennuksen seiniin suuret omenapuut. Kyselin niistä henkilökunnalta. He kertoivat, että puut ovat aivan tavallisia - mitään 'köynnösomenapuuta' tai vastaavaa, oksiltaan joustavaa lajiketta ei ole sinänsä olemassa. Puiden oksia vain on vuosia ja vuosia tuettu ja sidottu tiettyyn asentoon (seinässä puiden takana ristikko), jotta ne saadaan muokattua köynnöskasvin tapaan. Nämä olivat kuulemma kuutisenkymmentä vuotta vanhat puut. ...eli ei mitään heikkohermoisten hommaa... ;)




Kuva on Lepaan kartanon juhlarakennuksen edestä. Olemme ajatelleet tehdä pihatiemme risteyksen viereen tällaisen tervetuliaiselementiksi. Tosin ilman pajupalloa. Laitamme sen sijasta seipäiden keskelle talvisen lyhdyn, koska pystytämme rakennelman jo tulevana viikonloppuna. Ikivanhat, niin sanotut wanhan ajan seipäät olemme hakeneet vanhempieni heinäladosta. Tokihan seipäitä voi uusistakin puista veistää, ja hankkia 'ajan patinan' niihin vaikka sävytetyllä öljyllä.  


Tähän tapaan teemme ensi keväänä sipulipenkkimme! Tänä kesänä kun emme ehtineet perata rikkaruohoja kuin kahdesti ja nekin alkukesästä - lopputuloksena melko pienet sipulit. Sipuli on siinä mielessä vaativa, että jos rikkaruohoa on vähänkin enemmän, se vie  sipulilta heti voimat. Tällaisen penkin kanssa saamme vähennettyä ylimääräistä työtä:  pienokaisemme etusijalle, turha perkaaminen vähemmälle. :) Sipulipenkki on kuvassa hieman kohollaan eli maan pintaa ylemmäksi tehty ja vasta sitten muovitettu. Muoviin tehdään pienet ristiviillot sipulia istutettaessa. Maa pitää toki puhdistaa rikkakasveista ennen penkin perustamista. Sitä voi myös hieman lannoittaa. 



Tämännäköinen puu olisi kiva omassakin pihassa. Näitä kasvoi Lepaalla juhlarakennuksen takana. Useimmissa kasveissa ja puissa oli nimikyltit, mutta tästä sellainen puuttui. Aikeissamme on istuttaa pihaamme Lepaalta viime- ja tänä syksynä hankittujen tammen, vaahteran ja hybridihaavan lisäksi ensisijaisesti pari pikkuista, värikästä mongolianvaahteraa.  Tällainenkin puu olisi kiva mongolianvaahteroiden seurana - tai ihan yksinäänkin, koska on sen verran näyttävä, ettei tarvitse ihan välttämättä seuraneitejä muista puista...


Ihanat satuomenapuut toisesta kuvakulmasta. Oli muuten vähän hankaluuksia saada kuvaa puista, koska messuväkeä lappasi alituiseen omenapuiden ohi... ja pysähtyi katselemaan niiden kauneutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti