tiistai 26. elokuuta 2014

Terassimme elämää toukokuusta elokuuhun

Jälkeenpäin otettuja kuvia katsoen terassimme ulkonäkö on muuttunut jonkin verran aina siitä riippuen, mikä kesäkuukausi on ollut menossa. 

Muutokseen vaikuttaa toki huhtikuussa terassin lattian öljyäminen puunvärisestä harmaaksi - ja heinäkuussa terassin kaiteiden maalaus valkoisemmaksi ja siistimmäki. 

Hankimme myös terassille ulkokäyttöön tarkoitetut kaiuttimet, jotta saamme musiikin ja radion kuulumaan puutarhassakin. 

Maaliskuusta alkaen terassiamme kaunistaneet orvokit ovat valtavan kauniita ja kestäviä kukkia, mutta ne lakastuvat heinäkuun puolivälin tienoilla. Kaivoin siis toistensa päälle kaatuilleet, pitkävartiset orvokit pois heinäkuun 20. päivän tienoilla ja vaihdoin ne muratteihin ja ahkeraliisoihin - joka toiseen laatikkoon muratteja, joka toiseen aheraliisoja. 

Ahkeraliisat kukkivat koko kesän, aivan loppusyksyyn asti, ja eivät kaipaa kummempaa hoitoa. Vanhoja kukkia voi aina välillä nyppiä pois, mutta yleisesti ottaen niille riittää, että multa on koko ajan hieman kostea. Samoin muratit ovat vähään tyytyväisiä, hyvin kasvavia, ja lähes missä oloissa tahansa menestyviä, mainioita terassikasveja. 

Taidankin ensi keväänä istuttaa muratit ja ahkeraliisat laatikkoihin saman tien - ja luopua orvokeista. Eipä tarvitse nyppiä orvokeistakaan joka ilta lakastuneita kukkia pois (tämä sen vuoksi, etteivät lakastuneet kukat kasvattaisi siemenkotia, jotka vievät vielä kukkivilta kukilta voimia). Ensi kesänä pikku nyyttimme on jo sen verran liikkuvainen, että muussa elämässä kannattanee maksimoida tehokkuus.


Aivan terassime edessä komeileva omenapuu toukokuussa. Istutin maaliskuun lopussa, hieman ennen pienokaisemme syntymää, pelkästään sinisiä ja keltaisia orvokkeja kuuteen kukkalaatikkoomme, ne kun vastaväreinä näyttävät yhdessä mukavalta. Värikkäät pikkulyhdyt ovat Jyskistä. Ne sopivat kivasti orvokkien kanssa kaiteille. 



Kesäkuinen, sumuinen ilta. Taustalla näkyvä valkoinen pyykinkuivausteline maalattiin heinäkuussa vihreäksi. Maastoutuu paremmin maisemaan - ja näyttää muutenkin paremmalta (valkoinen teline oli niin ikään tänne muuttaessame pahasti ruostunut, sammaloitunut ja kulunut). 


Heinäkuinen, helteinen ilta. Terassille on hankittu nyt grillikin. Keräilin viereisiltä pelloilta niittykukkia silloin tällöin terassille maljakkoon. Uudet terassikukat koristavat reunoja ja kaiteetkin on jo maalattu. 



Viileä ilta elokuun lopussa. 




Saamme runsaan omenasadon. Viime vuonna tänne muuttaessamme omenoita vaivasi jokin hometauti, mutta nyt ne eivät näytä hullummilta. Liekö auttanut alkukeväästä, maaliskuun lopussa, rajulla kädellä oksien leikkaaminen. Tällöin puusta tulee ilmavampi, eikä sato homehdu niin helposti.



Ahkeraliisoja elokuussa. 



'Tervetuloa'. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti