sunnuntai 24. elokuuta 2014

Perintösängyn uusi elämä

Haimme vanhemmiltani viimeeksi 80-luvun puolivälissä käytössä olleen, 65-vuotiaan pinnasänkyvanhuksen kotiimme kunnostettavaksi pikkuista tulokastamme varten. Sänky oli toiminut aiemmin kahden sukupolven vauvojen petinä, kunnes se varastoitiin pois tarpeettomana.

Aika kului. Sänky jäi lojumaan hylättynä ja pölyisenä, maali hiljalleen lohkeillen entiseen, sukumme kaikenlaisen vanhan tavaran hautausmaana toimivaan navettarakennukseen. Päätimme pelastaa paitsi tunnearvoltaan suuren, myös valtavan hienon sänkyvanhuksen. Pinnasängyn elämä sai jatkua uuden värisenä.

Sängyn    hakiessamme se oli kirkkaanpunainen, samassa 70-luvun kuosissa, missä se oli ollut minunkin mainitussa pedissä aikoinaan tuhistessani. Päätimme päivittää sänkyvanhuksen 2010-luvulle ja värjätä sen pehmeän harmaaksi. Puitteet saivat jäädä valkoiseksi, mitkä ne olivat aiemminkin olleet. Uudistimme kuitenkin maalipinnan kauttaaltaan.


Poistimme sängystä aiemman kirkkaanpunaisen, pahasti lohkeilleen maalin. Yritimme ensin käyttää tavallista maalinpoistoainetta. Se ei ollut kuitenkaan paras keino, koska aine on kalista ja sitä olisi tarvittu erittäin paljon, jotta olisimme saaneet kaiken täysin pois. Yhdellä käsittelyllä sänky jäi tämän näköiseksi.




Kokeilimme seuraavaksi poistaa maalia sekä kuumailmapuhaltimella että pienellä lastalla. Näillä saimme maalin täysin pois. Kuumailmapuhallin oli maalinpoistotavoista sekä nopein että tehokkain. Tässä kuvassa sängyssä on vielä vanhaa maalia jäljellä.




Sänkymme on siitä kätevä, että sitä saa jatkettua sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Pienoiseksi yllätykseksemme sängyn pohjan rimat olivat edelleen lähes alkuperäisessä kunnossa. Ennen vanhaan tehtiin todellista 'isomummolta tyttärelle' -laatua!




Vanhan huonekalun tuunaus uudeksi ei ole hätäisten ja heikkohermoisten hommaa. Meillä meni projektiin pari kuukautta aikaa. Esimerkiksi maalin poisto oli hidasta, koska sängyn pinnoissa oli paljon kaarevia pintoja. Maalinpoistomisaineet ja uudet maalit maksoivat ehkä hieman enemmän kuin keskiverto, uusi pinnasänky. Työtunteja taas ei voi rahassa mitata.


Pinnasänkyvanhus uudessa kodissaan.





...vain vauva puuttuu. Vauvamme syntyi parin päivän päästä tämän kuvan ottamisesta.


2 kommenttia:

  1. Hieno sänky. Todella kaunis. Meillä oli myös aikanaan perintösänky jossa oli mieheni puolelta nukkunut kaksi sukupolvea. Toivottavasti tuo sänky säästyy vielä tulevallekkin sukupolvelle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Kyllä kaikenlainen (kyllin) vanha ja hieno on tärkeätä säästää - rakkaita muistoja ovat. Harmi, että vasta nyt on tullut muotiin 'retroilu' - jos se olisi ollut ennen vanhaan samassa mittakaavassa muotia, olisi monilla säästynyt varmasti vieläkin enemmän kaikenlaista hienoa ja tärkeätä.

    VastaaPoista